Om djur

Familj: Stercorariidae Gray, 1871 = Skuas, Skuas

Pin
Send
Share
Send


Skuor är en familj av charadriiformes. Längd från 45 (skuas), upp till 60 cm (skuas). Liknar riktiga måsar, men skiljer sig från dem i en mörkare färg på fjäderdräkt, svaga ben, en starkare näbb och en spetsig svans.

I vissa arter av skuor är vissa individer färgade i ljusa färger och andra i mörka. Olika färgade individer kan bilda ett häckande par.

Stora skuor är bipolära, andra i Arktis och Subarktis. De simmar bra, bo på kusten i de högsta breddgraderna på båda halvkuglarna, men under häckningstiderna finns de i haven upp till ekvatorn och i kontinenterna.

I den arktiska tundran livnär de sig till stor del på lemmingar. Bo byggs ofta nära sjöfågelfolonier där deras ägg och kycklingar är stulna. Men ännu mer karakteristiskt för dem är kleptoparasitism - att rovet tas från lufterna från andra sjöfåglar som de aktivt attackerar (i ryska norr kallas skuas soldater).

Fågelbeskrivning

Kroppslängden når 80 cm, vingspåret är cirka 130 cm. Fågelns vikt överstiger inte ett kilogram.

Alla skuor kännetecknas av en kort, stor näbb täckt med hud. Spetsen är platt och basen är rundad. Överst böjs näbben som en krok, och det finns en liten fördjupning i botten. Fåglarnas klor är vassa och böjda. Vingarna är långa, spetsiga. Svansen är rundad.

Fjäderdräkten på baksidan av skua är mörkbrun, ljusare fjädrar finns på nacken, huvudet och i buken. Halsen och bröstet är helt vita, huvudet är svart med gula fläckar. Detta är färgen på vuxna, unga fåglar ser vanligtvis mer blygsamma ut.

Funktioner av skuas näring

Det viktigaste rovet för skuor på land är lemmingar, såväl som grå- och skogsväxter, dunkiga kycklingar och sandpiper-murverk, lonägg, anka, mås och patridge. Till sjöss kan dessa fåglar fånga fisk och ryggradslösa djur som finns på ytan av vattnet. Skuor i tropikerna jagar ofta flygfisk, som själv hoppar upp ur vattnet. På våren och hösten lägger skuor till insekter i sin kost, planterar mat - bär (grymbär, lingonbär, blåbär), såväl som skräp och skräp, eftersom dessa fåglar är absolut picky i mat.

Skuor kallas ofta havspirater eftersom de tar mat från andra fåglar: mjölkmaskar, lunnefåglar, tärnor, skrubber och ål och attackerar dessa fåglar i grupper om två till fem individer.

Nyligen har fåglar ofta sökt mat nära människor, till exempel nära fiske eller djurodlingar.

Fågelspridning

De flesta arter av skuor är vanliga i Arktis, i de polära regionerna nära saltvatten. Fåglar lever på de eurasiska och nordamerikanska kontinenterna. Migration beror på de specifika livsmiljön i varje koloni. För vintern vandrar skuor främst till södra hav och hav.

Skuor bor parvis eller enskilt. Kolonier bildas endast under häckningsperioden, för vilka steniga öar väljs.

Skua skuas (Stercorarius longicaudus)

Denna art är den minsta representanten i familjen. Kroppens längd är från 40 till 55 cm, vikt 220-350 g.

Den övre delen av huvudet och nacken på baksidan är målad svart med glans. Bröstet och nacken är vit, med en lätt gulaktig färg. Ryggen och vingarna är svartgröna ovanför. Fågeln kännetecknas av en lång vacker svans.

Arten är vanlig i de arktiska zonerna i Eurasien och i Nordamerika. Vinterfåglar tillbringar i söder av Atlanten och i Stilla havet. Skuor är en ganska lugn fågel som livnär sig främst på gnagare och insekter.

Skua Skuas (Stercorarius parasiticus)

Fågelns kroppslängd är 44-55 cm, vingarpan upp till 125 cm.

I bröllopskläderna är huvudets färg ovanifrån mörk, svart eller gråbrun, ryggen, nedre delen av ryggen, magen och den undre svansen i en gråbrun färg. Huvudet på sidorna, baksidan av nacken, nacken och bröstet är vitt, fjäderdräkten är guldgul på sidorna på baksidan av nacken. Näbb är svart, grönt eller grått vid basen, benen är svart. Vinterdräkten är lättare än bröllop. Mörkbruna fläckar visas på fåglarnas sidor och nacke, och mörka och ljusa tvärgående ränder pryder korsryggen och magen. Rösten är väldigt varierad.

Kycklingar är målade i gråbrun, gulbrun eller gulgrå färg, med en mörk rygg och en nack. Räkningen är rosa-gråblå, spetsen är svart, benen är gråblå.

Arten lever i tundrasonen i Eurasien och Nordamerika. Går till havsvattnen i Nordatlanten, Sydamerika, Sydamerika, Afrika och Asien för att övervintrar.

Skuas (Stercorarius pomarinus)

En stor fågel med en kroppslängd på 65 till 78 cm, ett vingpann på 113-127 cm och en kroppsvikt på 520-920 g. Den skiljer sig från besläktade arter i sin rosa näbb med en mörk topp och en klump av vertikalt lindade långa svansfjädrar. Dessutom har fågeln under flygningen en märkbar vit fläck på vingarna.

Fjäderdräkten på baksidan är mörkbrun. De ljusa underarterna har ljusa områden på huvudet, nacken och magen. På huvudet finns en mössa med svarta fjädrar, halsen och bröstet är vita, ibland med ränder. Halsen och huvudet är halmgult på sidorna. På bröstet finns en fläckig svartvit remsa. Magen är antingen ren vit eller dekorerad med mörka ränder. Svart spöke. De mörka underarten är inte så kontrasterande. Hans mage är brun.

Hos unga fåglar är fjäderdrägen mörkare, som om den är suddig.

Medium skuas bo på norra ön Novaya Zemlya, Franz Josef Land, Taimyr, Yamal och Novosibirsk Islands. På den västra halvklotet bor på norra kusten av Alaska, öarna i den kanadensiska skärgården och väster om Grönland.

South Polar Skuas (Catharacta maccormicki)

Storfågel. Kroppslängd från 50 till 55 cm, vingspänn upp till 140 cm, vikt från 0,9 till 1,6 kg. Vingarna är långa, spetsiga. Svansen är kort, kilsteg. Tassar med membran och böjda klor.

Det finns tre underarter av South Polar skuas: ljus, mörk och övergångsstart. Alla fåglar har en mörkbrun regnbåge, näbb och ben är svarta.

Hos ljusa fåglar är färgen på fjäderdräkt kontrasterande, huvudet är från rosa-brunt till ockrebrunt-vitt. Halsen, sidorna och magen är rosa-brun. Ryggen är mörkbrun med smala längsgående streck.

Mörka fåglar är fjädrade i samma färg, deras huvud och mage är mörkbruna, ryggen och vingarna är svartbruna. Sashek ljus.

Den mellanliggande underarten är monofon, praktiskt taget utan fläckar.

Arten finns längs kusten i Antarktis, liksom på södra Shetland och södra Orkneyöarna. Vuxna individer övervintrar i södra oceanen och unga fåglar vandrar till norra halvklotet.

Antarktis skuor (brun, brun) - (Catharacta antarktis)

Färgen på fågelns fjäderdräkt är mörkbrun med små ljusa fläckar. Fjädrar nära ögonen och på svansen från mörkbrun till svart. En vit triangulär fläck syns på insidan av vingarna under flygningen. Nägen är mörkgrå, vass, hakad i form.

Arten lever i södra Argentina, på öarna Tierra del Fuego, Nya Zeeland, på Falklandsöarna.

Stora skuor (Catharacta skua)

Kroppslängd från 50 till 58 cm, vingspänn 125-140 cm. Boet finns på Island, Norge, öarna i Skottland och Färöarna.

Fjäderdräkt av grå färg med röda ränder och en svart mössa på huvudet. Svansen är svartbrun i färg med två långa fjädrar i mitten. Näbb och ben är svarta.

Skuas avel

Skua är en monogam fågel. Den flyger till sina häckningsområden när de första upptinade fläckarna visas på snöskyddet under andra halvan av maj - början av juni.

Det bildar par antingen under flygningen eller under den första veckan efter ankomst. Samtidigt fortsätter vissa fåglar det nomadiska livet och skapar inte par.

Varje par skor boet separat. Om en egen fågel eller en annan art flyger in i sitt territorium, uppträder landdjur, till exempel arktiska rävar, uppträder mycket aggressivt, dykar mot inkräktaren och skriker högt, försöker slå. Han är rädd för människan och försöker flyga bort och skrika tyst.

Skuas bo på ett torrt och jämnt ställe, ofta på bulor eller åsar mitt i träsket. Detta är en fördjupning i gräsmark, 15-17 cm i diameter 3-5 cm i djup. Fåglar raderar det inte alls, eller lägger några torra blad av sedge, bitar av mossa eller lav eller annat växtmaterial.

I koppling brukar 1 eller 2, ibland 3 ägg. De är mörk olivfärgade med brunfiolett och mörkbruna fläckar i olika storlekar. Både kvinnliga och manliga inkuberar ägg, från 25 till 28 dagar, med början från det ögonblick då det första ägget visas.

Nyfödda kycklingar täcks av en vanlig brun fluff som är mörkare på baksidan. Vid en ålder av 30-36 dagar börjar unga fåglar flyga, men under ett par veckor stannar de kvar bredvid föräldrarna som matar dem, sedan får fåglarna ett självständigt liv.

Intressanta fakta om fågeln

  • Skuas känns bra både på land och på havet. Under simning är fågelns kropp horisontellt mot vattenytan.
  • Ibland attackerar de får, pingviner och pälssälar.
  • Alla skuor har olika och väldigt intressanta röster, men för det mesta föredrar fåglar att vara tyst och sjunga bara under parningssäsongen under flygningen.
  • När en skua märker fara, meddelar den sina släktingar med korta och låga ljud, men i händelse av sin egen attack på andra fåglar, tvärtom, gör den högt vibrerande ljud. Kycklingarna ger en speciell röst som låter som en skrattande visselpipa.
  • På ön Thule (Skottland) organiseras en naturreservat där skuorna är en skyddad art.

Titta på videon: JULAFTON - vi ska åka med Theoz Familj till London (Juli 2020).

Pin
Send
Share
Send