Om djur

Rödhårig eller ökenfalk, shahin (Falco peregrinus babylonicus)

Pin
Send
Share
Send


4 november 2019

synonymer: rödhårig falk, ökenfalk, Falco babylonicus.

taxonomi. Tidigare betraktade som en underart av malkfalk Falco peregrinus babylonicus. Separation av shahin i en separat art löste inte taxonomiska problem. Status för shahinor som bor i de södra regionerna i Centralasien är inte helt klar, dessa fåglar anses vara Falco pelegrinoides babylonicus. Fåglar som häckar i nordost om regionen har övergångstecken mellan Falco pelegrinoides babylonicus och Falco peregrinus peregrinus och mest lämplig för beskrivningen av det okända Falco peregrinus gobicus.

livsstil dåligt studerade på grund av artens sällsynthet. Föredragna livsmiljöer är bergsområden och fotområden, mestadels öppna, med steniga platser, i Tien Shan, huvudsakligen i granskogens bälte.

Bo är ordnade på avsatser och i nischer av klippor eller klippor. I kopplingen finns ägg i vanlig färg för falkar - med en buffig bakgrund och en tjock liten rödbrun fläck. Uppenbarligen är det bara en kvinnlig inkubering, nära kycklingar är täckta med vitt eller ljusgrått fluff, och börjar flyga vid en ålder av cirka 5 veckor.

Det huvudsakliga bytet är små och medelstora fåglar: vadare, passeriner, ankor, patridges, ryper, svingar. De bor i berg som är bosatta eller bedriver kortsiktiga rörelser, migrerar från snöklädda berg till låga berg eller till slätter till platser för fågeluppsamling under migrationer och övervintringar, de kan besöka stadshissar. Vissa fåglar flyger söderut - till Nepal och Indien. Reproduktionen börjar antagligen i tidigaste ålder - vid en ofullständig ålder, det vill säga under ett kalenderår.

Arten är listad i de röda böckerna i Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Uzbekistan.

ShahinFalco pelegrinoides

RED-HEAD BALCON

De olika namnen på denna fågel utgör tillsammans dess ganska fullständiga beskrivning. Namnet “shahin” hänvisar till falkenhistoria, ”rödhårig” - beskriver färgen, men ”öde” definierar naturligtvis livsmiljöer.

Intressant nog kallas denna typ av falk inte förtjänt av den rödhåriga: det finns arter bland falkar som kan skryta med ett ljusare rött huvud, till exempel medelhavsfalken. En elegant shahins dräkt motsvarar dess silhuettens adel - inget ljust: lätt, rökig grå fjäderdräkt med ett ljusbrunt tvärgående mönster (ofta bara mellan axelblad och axlar), fjädrar på pannan, krona, hals, rödröd, också dämpade nyanser. I samma rödaktiga färg är de övre fjädrarna kantade och de nedre målade. En mer uttalad rödaktighet hos färsk fjäderdräkt observeras endast hos unga fåglar, som också kännetecknas av en stripad svans med en blåaktig blomma och smalare längsgående ränder på magen. Vuxna fåglar och ungdomar har så kallade mustascher, men de är märkbart mindre bland unga fåglar.

Spridning

Shahin, eller den rödhåriga vandrefalken, en ökenfalk (Falco pelegrinoides) distribueras i öknar och torra foten (upp till 1500 m) i norra Afrika, Mellanöstern, Arabiska halvön, Iran, Afghanistan, Pakistan, Indien, Centralasien, i bergen och foten i söder och sydost om Kazakstan från Talas Alatau till Tarbagatai eller till och med södra Altai finns också i Issyk-Kul-bassängen särskilt under migration och övervintring. Vid migration och övervintring förekommer mer utbredd, som graviterar till floddalar och mänskliga bosättningar i foten zonen.

I utseende och beteende liknar den här falken en grindfalk, men är något mindre, toppen är lättare, botten är buffig med ett mindre utvecklat mönster, det finns ljusröda fläckar på toppen och baksidan av huvudet. Kroppslängden på denna fågel varierar från 33 till 40 cm, och kvinnorna är större än män.

bon Shahin på klipporna, leder en stillasittande livsstil. En mängd olika fåglar råder i hans diet: larkar, spisar, hasselrygg, ökenpatridge och andra. Han jaktar vanligtvis i öppna utrymmen. Ekologi, häckbiologi och ökenfalkens beteende liknar peregrina falkar. De fångar också byte i luften, ofta i hög hastighet.

Öken FALCON

Sannerligen föredrar shahin ökenutrymmena i Central- och Centralasien. Raser i Turkmenistan, Iran, Uzbekistan, Pakistan, Afghanistan, Indien och Nordafrika. Boar är arrangerade på takens stenar eller i lerklippor av kullar, alltid på otillgängliga platser. Från ungefär augusti till mars stannar fåglarna på slätterna, där de på sommaren endast gör utfodringsflyg.

ÄNDRINGAR AV GENERATIONER

Äktenskapspel och parning äger rum i början av april, och i början av maj är kvinnliga Shahina redo att börja lägga. Kläckning börjar med det andra ägget, och totalt finns det upp till tre. Som regel finns det två kycklingar i en stam, mindre ofta en och i undantagsfall tre. I mitten av juni börjar kycklingarna flyga, en månad senare lär de sig redan att flyga, och i mitten av augusti blir de helt oberoende. Föräldrar tar hand om sina vuxna barn under en längre tid, lär dem visdomen att jaga, och sedan, när ungdomarna ändå lämnar dem, förblir de tillsammans - shahinerna håller par hela året. Om unga falkar inte faller till byte mot kraftigare rovdjur - och det här är en örnugla, en goshawk, en guldörn, så kommer de nästa vår att föda upp sig.

VÄLJ JAG

Det karakteristiska sättet att jaga shahin, liksom vissa andra rovfåglar i naturen, kallas insatsen. Den består i ett brant dyk mot ett offer från en stor höjd. För närvarande kan falkens hastighet överstiga 90 m / s!

Det är tydligt att falken inte faller på den så att den faller på offret i en sådan hastighet för att inte krascha. Man bör komma ihåg att ofta rovets vikt ligger nära vikten av den angripande falken, och ibland överstiger den till och med (shahinerna är dock inte föraktiga och ganska små fåglar). Rovdjuret kan inte heller greppa offret med sina tassar: det är för det första möjligt att skada tassarna och för det andra att tappa flygkontroll. Vad gör falken? Han slår fågeln endast med ryggfingrarnas klor, på en tangens, men med en sådan hastighet räcker detta för att offret ska skadas allvarligt eller helt enkelt falla i ett okontrollerbart fall. Efter attacken bromsar falken, vänder sig om och plockar upp ett bytesbyte i luften, i extrema fall räcker det att den redan har fallit till marken.

Rovdjur LUNCH

Falkens böjda klor gör att den bättre kan hålla sig fast vid bytet för att ta den till en avskild plats där du kan äta säkert. Ibland med ett litet offer, fångat i luften, räknas falken ut på flugan. Vilken av fåglarna får ett snabbt rörande rovdjur till lunch? Under häckningsperioden är det muffins, bi-ätare, hasselrygg, grå duvor, knölar, krönade larkar, vitbockade svingar och till och med sparvar. Under resten av tiden inkluderar dieten hos chahin vitbockad sandgrouse, streptos, krossvisar, grå duvor, värmare, krönade, vitvingade och fältlärkar. Det har förekommit fall då shahinerna, som flyger ut för att jaga på sen kväll, attackerade fladdermöss, men detta är inte alls typiskt beteende.

Pin
Send
Share
Send