Om djur

Chomga fågel

Pin
Send
Share
Send


Latinskt namn:Podiceps cristatus
order:Pogankoobraznye
familj:Grebe
Dessutom:Europeisk artbeskrivning

Utseende och beteende. Den största av våra greber. Kroppslängd 46–51 cm, vingspänn 85–90 cm. Den har en lång, tunn hals och ett stort, långsträckt huvud med en smal och vass rak näbb. I bröllopsklänningen verkar huvudet ännu större på grund av de frodiga "whiskers" och den gaffelade vapen som liknar horn. Han gillar att stanna i öppet vatten, dyker i fara, tar mycket hårt och motvilligt, efter en lång körning. I luften bildar chomga emellertid ibland flockar av en kilformad typ som är karakteristisk för de flesta vattenfåglar (från grebes måste sådana konstruktioner också ses i sulcus). I en vinterdräkt skiljer den sig från en gråskrattad glögg som liknar den i närvaro av ett vitt ögonbryn som skiljer ögat från den mörka "hatten".

beskrivning. I bröllopsklänningen är kroppen gråbrun (sidorna är rödaktiga, magen är vit), halsen är lätt, bara en mörk remsa sträcker sig längs baksidan, "viskhåren" är kastanjröda, mössan och "hornen" är svart, "ansiktet" är vitt, bara från munhörnen mörka ränder sträcker sig mot ögonen. Själva ögonen är röda och färgen på näbben kan vara från gråstål till ljusrosa. I en flygande fågel är stora vita fläckar på vingarna tydligt synliga - längs de sekundära vingfjädrarna och längs vingens främre kant, med närhet till hela vingbotten. I vinterdräkten försvinner "whiskers" och "horn", annars förblir färgen ungefär densamma som på sommaren (endast brunaktiga och rödaktiga toner ersätts av gråa). Ungefär på samma sätt som vuxna fåglar på vintern, unga fullfjälliga utseende, men de kännetecknas av närvaron av mörka märken på sidorna på nacken och kinderna. Ned kycklingar är helt randiga (inklusive ryggen och till och med näbben), med åldern försvinner ränderna på ryggen gradvis, på huvudet och halsen märks de mycket längre, tills de ser ut som vuxen fjäderdräkt. Små kycklingar har flödande röda fläckar på huden mellan munnen och ögonen, liksom på pannan.

En röst chomga är hög, och hon gillar att skrika. Oftast hör jag rullande "krroo", Och med spänning - ryckig"check-check". Kycklingar skriker nästan kontinuerligt, i reservoarer där chomga är vanlig, bildar denna pip en sund bakgrund på sommaren.

Distribution, status. Avlar nästan hela Eurasien (i Sibirien - endast i söder), lokala fokus i Afrika, Australien, Nya Zeeland. Övervintringsplatser ligger upp till den tropiska zonen. I det europeiska Ryssland är den mest utbredda och otaliga jordgubben. Den når Karelia i norr och till Svartahavskusten i söder. Våra fåglar övervintrar i kustvatten i Svarta och Azovhavet, men som andra greber, i närvaro av isfritt vatten, kan chomga vintern nästan överallt. Överallt är inte ovanligt.

livsstil. För avel behöver chomge en ganska omfattande behållare rik på fisk. Han bosätter sig villigt på reservoarer, dammar av fiskodlingar samt på naturliga sjöar. Det häckar oftast nära den yttre kanten av vassbäddarna, det är en flytande hög med fuktiga, fuktiga växtrester. Där det finns många chomg, är de ganska toleranta gentemot sitt eget slag, och ibland är bonarna några meter från varandra. Till skillnad från de svarthalsade greberna bildas dock inte dessa häckande kolonier. Efter att kycklingarna kläckts, migrerar föräldrarna som regel med dem på ryggen till öppet vatten, där de stannar tills de unga reser sig till vingen. Den huvudsakliga maten för chomgas är små fiskar (högst 15 cm långa), de erbjuder ibland vattenlevande insekter till små ungar.

Chomga eller Great Grebe (Podiceps cristatus)

Fågelnamn

I Ryssland kallas den här fågeln den stora klöven, eller chomga. Tillhör grebe-familjen. För hundra år sedan, när Dahl sammanställde en lexikon, tillhörde en stor jordgubbe till familjen av loons. Ordet Chomga av turkiskt ursprung.

Det uzbekiska språket har ordet sho’ng’in, vilket betyder dykning, dykning. I Tatar - en schomgan - stupade, dök. The Great Grebe kallas också det krönade dyket eller den krönade chomga. De kallade henne en grebe för ett smaklöst, stinkigt kött som ger bort ruttna fiskar. Det finns ungefär två dussin arter i Pogankov-familjen.

Beskrivning och funktioner

Trots dess oattraktiva namn (paddestol), skäggdopping - fågeln är charmig. Den snövit magen förvandlas smidigt till rödaktiga sidor. Inuti är vingarna också snövit, vilket blir uppenbart när fågeln vippar med vingarna. Ryggen och kammusslan på huvudet är svart.

Huvudet är inställt på en långsträckt, smal nacke. Till skillnad från änder har chomga en något långsträckt, spetsig näbb med vilken den fångar fisk. Ögonen är röda. Det håller sig flytande med värdighet, kan man till och med säga - det är viktigt.

Men uppmärksam och fokuserad. När allt kommer omkring kommer Chomga att se en flytande fisk i floden, och samtidigt inte bli mat för själva draken. Chomga är särskilt underbar under parningssäsongen. En mörk körsbärskrage visas på hennes hals och en kammussla på huvudet. Genom detta låter fåglarna veta att de är redo för parning.

Tassar på chomga är olivgrön i färg, kort, stark, belägen närmare svansen. Det är denna struktur som gör att hon kan ta en vertikal ställning när hon står på vattnet. Fötter utan membran, så kännetecknande för de flesta vattenfåglar.

I stället finns det läderhårda veck på sidorna av varje finger. Tre fingrar pekar framåt, och den sista ser tillbaka. Chomgi-tassar fungerar inte som ankor eller lurar. Hon drar tillbaka dem och arbetar bara med den rörliga delen av de nedre extremiteterna och liknar propellerblad. Det bör noteras att lemmarna på paddestolen är mycket rörliga och plastiska. När tassarna fryser vid chomga, lyfter hon dem ovanför vattnet och lägger dem isär, som en gymnast på en garn.

Fin och snabbt flytande, chomgas ben är dåligt anpassade till land. Paddestol rör sig långsamt och obehagligt längs stranden. Kroppen medan han går på marken tar en upprätt ställning och liknar en pingvin.

Intressant nog, under uppvaktningsdansen på vatten, springer hon extremt snabbt, snabbt fingrar med benen och tycker om processen. Paddelpall körs på vatten när den försöker starta eller under fängelsespel. Storleken på en chomga är mindre än en anka. Den väger från 6 till 1,5 kg. I färg skiljer hon sig lite från sin partner, men hennes storlek är märkbart mindre.

Förresten, i de flesta fågelfamiljer och släkt kännetecknas män av en ljus, iögonfallande färg, i motsats till kvinnor, vars fjäderdräkt har mer enhetliga nyanser. Längden på den vikta drakevingen är i genomsnitt 20 cm. Vingpinnen under flygningen når 85 cm. Kroppslängden är ungefär en halv meter.

I naturen är ungefär 15-18 arter av växter kända. Chomga fågel, - den mest kända av greber som bor i Ryssland. Dahl nämnde i sin ordbok krönad chomga, horned, grebe, red-eared, eared. I den moderna klassificeringen benämns chomgy annorlunda.

De döptes om, eller dödades ut över ett och ett halvt sekel. Förresten, antalet arter av dessa fåglar har faktiskt minskat under det senaste århundradet. Anledningen till detta är mänsklig ekonomisk aktivitet. Tabellen visar några av de levande arter av greber, deras särdrag.

Paddapallar som livnär sig av fisk är större, och deras halsar är längre än de paddapallar som livnär sig av insekter eller blötdjur.

Typer av paddestolarlivsmiljöSkillnader i externa arterStorlek viktVad äter
Motley näbb, eller KarolinskayaBåda är amerikanska kontinenter, från södra Kanada. I det arktiska norra Kanada och Alaska är det inte denna fågel.På sommaren visas en svart kant på en långsträckt, spetsig näbb, för vilken den fick sitt namn. Fjädrarnas huvudfärg är tråkig brun.Kroppen är långsträckt med 31-38 cm, vikt 300-600 gr. Wingspan upp till 60 cm.Vanligtvis vatteninsekter
litenSödra Eurasien och nästan hela den afrikanska kontinenten.Baksidan är mörkbrun, nästan svart, bukens fjäderdräkt är silver. Näcket är chokladmörkt med en lätt spets. På sommaren är en del av huvudet och halsen målad med en kopp färgton. På vintern försvinner kastanjefjäderdrängen.Vikt är ungefär 100-350 gr. Vinglängden är 9-11 cm. Äggens storlek är 38-26 mm.Insekter, deras larver, blötdjur, för vilka de dyker till botten av behållaren, små fiskar
Smalnäbbad.

I Ryssland och Vitryssland är det under statligt skydd och ingår i Röda boken.

Den lever på nästan alla kontinenter på norra halvklotet och väljer skogszoner. För häckning föredrar dammar med tät vegetation nära kusten.Ryggen på nacken, ryggen, delen av vingen är svartbrun. Fjädrar i magen och kinderna på huvudet är gråvita. Framsidan av halsen är orange rostig.Kroppen är 42-50 cm lång, vikten är 0,9-1 kg. Vingarnas längd under flygning är 80-85 cm. Ägg -50x34 mm.Det livnär sig från insekter, mört, stek.
Rödhalsad eller hornadI Eurasien och Nordamerika. Invånarna i det subarktiska söderna och det tempererade norrut flyttar.På hösten och vintern har den en ljusgrå jämn färg. Endast på huvudet är en mörkgrå mössa och framsidan av nacken är vit. På våren och sommaren förändras den röda halsen Chomga: rödröda fjädrar visas på huvudet, på halsen och sidorna.Kroppslängd - 20-22 cm. Vikt -310-560 gr. Den genomsnittliga äggstorleken är 48 × 30 mm.Den matar på insekter, på vintern - små fiskar.
Svarthalsad eller öronadDen lever på alla kontinenter utom Antarktis och Australien. Bor i norr och fåglar flyger söderut under sommaren.På våren och sommaren är huvudet och halsen svart med en kolglans. Nära ögonen, som ögonfransarna på en kokett - gyllene fjädrar, tydligt synliga på en kolbakgrund. Vid hösten bleknar fjäderdräktet och får en grå färgton. Ryggen är svartbrun, sidorna är rostiga, buken är lätt.Kroppslängd - 28-34 mm, väger 300-600 gr.

Den genomsnittliga äggstorleken är 46x30 mm.

Mestadels leddjur.
Clarks ToadstoolDen lever främst på västkusten på den nordamerikanska kontinentenClarks grebe är mycket större än den ryska doppingar doppingar.

Växter kläcks monofoniskt, vitvitt, vilket också skiljer dem från andra arter av grebes. Vuxna har en gråbrun rygg och en snövit mage.

En av de största i familjen av grebes. Kroppslängd 55-75 cm, vikt 700-1700 gram. Wingspan -90 cm.Pierces byter med en näbb, som en dolk. Matar på fisk.

Var och hur bor en chomga?

Chomga bosatte sig nästan över hela den eurasiska kontinenten. Hon träffar också:

  • i Australien
  • Nya Zeeland
  • vid kusten i Öst- och Sydafrika.

Norra invånare leder en migrerande livsstil, fåglar som lever i ett subtropiskt och tropiskt klimat leder en stillasittande livsstil. Chomga och andra företrädare för grebes bor inte bara i norra norra och i Antarktis.

Stora greber bosätter sig på sjöar och dammar, välj färskvatten. De korta benen på greben är dåligt anpassade för att gå på marken. Den flyger också sällan, men mycket bra och snabbt. Det är kapabelt för långväga flygningar.

Innan start springer hon upp på vattnet och hjälper sig själv med en klaff av starka vingar. Men ändå föredrar han vattenelementet, där han känner sig utmärkt. Rengör och smörjer chomgas fjädrar också på vattnet, liggande på ena sidan eller den andra. Fågelns fjäderdräkt har utmärkta vattenavvisande egenskaper.

För häckning väljer chomga dammar med mycket vegetation: vass, vass. Och naturligtvis är det viktigt för paddestolen att ha ett långsamt flöde i dammen. Och det är bättre om han inte finns alls.

Vad äter

Stora jordgubbar äter främst fisk, och som kan ses på fotot är det långt ifrån grunt. Kompletterar dieten med grodor, blötdjur, vatteninsekter och väldigt lite - alger. Chomga har utmärkt syn, hon märker en fisk djupt i vattnet.

Den kan dyka till ett djup av 4 meter, trycka vingarna mot kroppen och bara arbeta med tassarna. Chomga dyker med ett skarpt, snabbt hopphuvud nedåt. I detta fall stiger kroppen över vattnet med ett ljus och går omedelbart under vatten strikt vertikalt, eller vinkelrätt mot ytan på vattnet. Det märks att chomga äter sina egna fjädrar.

Detta kan verka konstigt om du inte vet orsaken. Chomga sväljer hela fisken. Och så att de vassa fiskens skarpa ben inte skadar fåglarnas tarmar, fungerar mjuka fjädrar som en slags buffert som skyddar fågelns kropp från skador. Kanske äter Chomga alger för samma syfte. För att förbättra matsmältningen av svår, svårsmältande mat, sväljer chomga små stenar.

Reproduktion

  • Parningssäsong

Under parningssäsongen visar chomga ytterligare fjäderdräkter, vilket gör Chomgu på bilden särskilt attraktiv. Dessutom växer fjädrarna både i honan och i hanen. En kammussla visas på huvudet.

De extrema fjädrarna är längre, de mellersta är kortare. Från vad denna kammussla uppfattas som horn. Runt halsen bildas en lyxig krage av mörk orange eller körsbärsrött fjädrar. För denna kammussla och krage fick fågeln smeknamnet crested.

Parningssäsongen på paddestolar börjar i april-maj. Kvinnor skriker högt. Deras gutturala ljud hörs som ”corr” ”kua”, krua ”. Genom detta lockar de män - framtida partner.

Hannen kommer till honan med en presentfångad färsk fisk som honan äter omedelbart. Medan kvinnan tar upp gåvan förbereder hanen en fjäder för ett mellanmål. Hos mindre, insektivorösa arter av greber, tar hanen en partner en massa alger, tydligen som ett tecken på beredskap att lägga grunden för det framtida boet.

Kvinnan väljer en partner under den rituella dansen. Chomga dans - en härlig syn. Först utför de flera synkrona rörelser med huvud och hals. Det är förvånande att partneren exakt upprepar kvinnans rörelser. Sedan stiger båda fåglarna över vattnet och tar vertikalt läge.

Med en liten höjning av vingarna springer de synkront genom vattnet och fingrar sina tassar snabbt. Uppenbarligen, i dansen, försöker partneren att bevisa för kvinnan att han inte är svagare än henne och kommer att vara en bra make under hela tiden, medan de kommer att uppfostra avkomma. Under dansen lyckas fåglarna "konspirera" för att förstå varandra.

Sedan börjar greberna bygga ett bo från vegetationen i dammet. Hanen tar den mest aktiva delen i konstruktionen. Det levererar byggmaterial till boet:

  • resterna av vass,
  • Stupade kvistar av träd som växer på trädet.
  • tång, löv.
  • vass stjälkar.

Paret försöker bygga ett bo närmare vassen. Och det rusar inte in i ögonen och flyter inte bort om vinden stiger. Vassen kommer att hålla. Det flytande hemmet ska vara tillräckligt rymligt, starkt. I diameter är den 30-60 cm. Höjden når upp till 85 cm.

Chomga boet fäst på forsränning från torv, fångad i vattnet eller en massa ackumulerad död vegetation. Ibland fixar de basen på vattnet mellan stjälkar från vattenväxter. När boet för att lägga ägg är klart, tillåter chomga hanen att para sig. Det händer precis vid vattnet.

Om flera familjer av grebes bosatte sig i ett damm, bygger de bo på avstånd från varandra, alltid över ett par meter. Bo av andra fåglar, som måsar, kan finnas i närheten.

  • Kläcker ägg och avkomma

Honan lägger upp till 7 snövitägg. Med tiden mörknar skalet, blir brunorange eller ljusbrunt. Detta beror på att växterna blir våta på vattnet, och i processen med sönderdelning frigör de värme, vilket är så nödvändigt för testiklarna när honan simmar för att föda.

Hannen stannar nära honan under hela kläcktiden. Han bevakar boet och varnar med ett skrik av oinbjudna gäster. Kläckning varar 24 dagar. Men eftersom chomga rusade och gav 1, sällan 2 ägg varje dag, kläcks inte ankungar omedelbart utan inom några dagar.

Och medan mamma paddelpall kläcker de återstående äggen, matar pappa och odlar avkomma. Barnen gömmer sig i pappas fjädrar från fara och värmer där om de lyckas frysa i kallt vatten. Från den första dagen de verkar är de anpassade till simning.

Det är intressant att hanen fortsätter att dra löv och kvistar med vattenväxter till boet under kläckningen av ägg. När honan reser sig från äggen för att värma upp och får en bit, täcker hon äggen med det tillgängliga växtmaterialet. Detta görs så att äggen inte hittas av rovdjur inför sassiga kråkor eller månar.

Naturen tog hand om chomga kycklingar. De är födda randiga, vilket hjälper dem att smälta samman med vassen. Och ovanifrån blir de osynliga för rovdjur. Kläckta kycklingar är redo att simma, dyka. De första dagarna spenderar de mycket tid på att gömma sig på ryggen, under sina föräldrar.

Om chomga märker faran, dyker den djupt under vattnet med barnen och kommer långt ifrån den plats där rovdjuret cirklade. Fäst vingar tillåter inte ankungar att falla bakifrån.

Vatten tränger inte direkt in under vingarna, men under en tid kvarstår en luftkudde. Gradvis kommer barnets lungor att bli starkare och de kommer att lära sig att dyka på egen hand och tillbringa en lång tid under vatten.

Tills barnen lär sig att jaga, matar deras föräldrar dem. Om en av föräldrarna fångar fisk och simmar bort från boet, skyddar den andra för närvarande de unga. Småbarn simmar nära sin far eller gömmer sig på ryggen.

I slutet av sommaren kommer ankungar att växa upp, bli starkare. Randig fjäderdräkt bevaras i dem tills de är fullvuxna. När den unga tillväxten tar på sig färgen på vuxna fåglar indikerar detta att den är redo för odling och parning.

Livslängd

Chomgy lever i cirka 10-15 år. Det finns fall då denna fågel i fångenskap överlevde i 25 år. Dess fiender är rovfåglar, vilda djur. På marken är chomga särskilt känslig för fiender, eftersom den inte kan flyga från marken, och kör på sina korta ben mycket dåligt.

Under kläckningen jagas chomguen av en kråka och vassskydd. När en hane tar av ägg på jakt efter mat, förstör dessa rovdjur paddapinnar och stjäl ägg. Därför måste draken skyddas i frånvaro av en partner. Köttätande fisk bortför ofta simningungar.

Livslängden för paddestolarna påverkas i grund och botten av en persons försummelse av miljön och miljön. Utsläpp av farligt industriavfall i vattendrag minskar befolkningen i fåglar och åren för dess existens som tilldelats av naturen.

Koўra trög, abo chomga (tidigare - Paganka trög)

Vitrysslands hela territorium

Grebe-familj - Podicipedidae

I Vitryssland - P. c. cristatus (underarter som bor i hela den palearktiska delen av arten).

Häckande, vandrande och flyttande i transit och i ett litet antal övervintrande arter. Distribuerad över Vitryssland. Den vanligaste och största av de 5 arterna av våra greber. Det är vanligt vid boet och på spann i alla områden i republiken där det finns lämpliga stationer. Vanligast i Vitebsk, nordvästra delen av Minsk och Grodno-regionerna, samt i sjöregionerna i Brest-regionen. I de östra regionerna i Mogilev- och Gomel-regionerna. stora greber förekommer huvudsakligen på spann, bo sällan på grund av bristen på nödvändigt land (sjöar bevuxna med vass och öppet vatten, stora bakvatten och flodgrenar).

Vattenfåglar, den största av greberna, mindre än en inhemsk anka, storleken på en gräsand. Kroppen är väl anpassad till vattenmiljön: strömlinjeformad, valky, täckt med en tät fjäder. Halsen är lång och tunn, i en flytande fågel nästan vertikal. Benen bärs långt tillbaka. Tårna är inte förbundna med ett kontinuerligt simmembran, och var och en längs hela längden från sidorna gränsas av ett brett roddblad. Klor är plana, spikformade. Vingarna är korta och smala.

Svansfjädrarna är rudimentära, svansen är mycket kort, med en flytande fågel nästan osynlig. Näbben är rak, spetsig. Underarmen är starkt komprimerad i sidled, platt.

I Vitryssland är det bara en art som liknar en chomga - den gråkinnade treen, som är listad i Vitrysslands röda bok. En stor grebe skiljer sig från den i stora storlekar, en ljus "krage" och (vuxen) rödaktig näbb på vintern - en vit hals.

Hanar och kvinnor har samma färg. I bröllopsklänningen är toppen svartbrun, buken och nacken framför en satinvit färg. Fjädrarna på sidorna är rostiga röda. Det finns en mörk mössa på huvudet, vita kinder, en kastanjröd "krage" på halsen, svart på kanterna. På en krona finns två långa buntar ("öron") av svarta fjädrar. I den första vinterdräkten finns det varken en "krage" eller "öron", och i allmänhet målas unga fåglar mer tråkigt, näbben är gulgrön. Näpet hos vuxna är mörkt horn, näbbets kanter och baser är röda. Benen är olivgröna i färgen. Regnbågen är ljusröd. De duniga kycklingarna är böjda, längs halsens sidor och på bröstet bevaras längsgående vita ränder.

Vikten hos män är 0,95-1, 6 kg, kvinnor på 0, 8-1, 1 kg. Hanens kroppslängd är 53–59 cm, hannarnas vinglängd är 18–20 cm, kvinnlig är 17,5–19 cm, tarsus hos män är 6–7 cm, kvinnlig är 6 cm, näbb av män är 5–5,5 cm, och kvinnor är 4,5– 5 cm Wingspan 81-90 cm.

Chomga tillbringar nästan hela tiden på vattnet. Landningen på vatten är låg, en lång, rak nacke stiger över en långsträckt kropp. Han simmar och dyker perfekt och rör sig dussintals meter under vattnet. I fara dyk direkt, utan den minsta vågen. Under vatten kan vara upp till 3 minuter. Den tar endast av från vattnet efter en lång körning. Flygningen är enkel, snabb, med ofta flappande vingar. Det är dock inte ofta möjligt att se en flygande fågel - det är extremt motvilligt att klättra på en chomga-vinge. På land rör sig han med svårigheter, vaggar.

Rösten är mycket hög och mångsidig. Rösten (Fedyushin och Dolbik) är ett ganska högt skrikande skrik av "kroro", liksom det upprepade "kuek-kuek". Andra författare (Kozulin et al.) Anger att de på våren avger ett halsande skrik av "kkua", och deras kallelse - en plötslig "kyuik."

Under flygningar följer greberna kanalerna i stora floder, matar och vilar på sjöarnas öppna räckvidd. På Dnepr, Pripyat, Berezina, Sozh kan de ses för närvarande individuellt, i par eller små flockar på 3-4, mindre ofta 5-8 fåglar.

Vårmigrationen börjar i slutet av mars - början av april, efter att reservoarerna öppnats och varar till slutet av månaden. I tidiga fjädrar anländer fåglarna 10-14 dagar tidigare än genomsnittet, i kallt och långt - ungefär samma antal dagar senare.

Det häckar i reservoarer av olika slag (sjöar, fiskdammar, reservoarer, flodväxter), men om det finns en obligatorisk närvaro av både en tillräcklig bredd av remsan av krattytor med ytväxtlighet och områden med öppet, ganska djupt vatten. Som ett sällsynt undantag är häckning på berövade sandstränder vid reservoaröar känd. Undviker små skogsdammar, sällsynta i små översvämmade sjöar.

Den sätter sig i monogame par, men på gynnsamma platser kan den bilda häckande kluster från flera till två dussin par, ibland upp till 100 par. I små dammar bo det ofta i separata par.

Häckningen föregås av parningsspel med en demonstration av olika aktuella poser. Parningsspelens huvudfunktion är bildandet av de mest harmoniska paren och därför är det inte nödvändigt att de slutar med parning. I början av byggandet av boet minskar intensiteten i äktenskapsseremonierna.

Fåglar börjar inte häcka snart, vanligtvis från slutet av maj,

när ett ungt vass eller vass stiger över vattnet. Men

Tidpunkten för häckning och läggning av paddaägg beror på deras livsmiljö.

På sjöar där förra årets torra vasser och bon bevaras

omedelbart kan döljas i det, murverk verkar tidigare än på-

täckta sjöar eller där vass klippa.

Äggläggningen föregås också av komplexa parningsspel mellan hanen och kvinnan, under vilka båda fåglarna först dyker på samma gång, och när de dyker upp simmar de snabbt mot varandra och lyfter sina krön på huvudet och sticker ut fjädrarna i kragen. När de närmar sig verkar fåglarna stå på vattnet och ger kroppen en vertikal position. Dykning, de tar ut massor av grönt från botten och håller dem i näbben, chockar sitt byte och försöker slå varandra.

Parning av stora greber förekommer dock inte på vatten, utan på ett flytande golv från resterna av föregående års vass eller på ett oavslutat bo.

Boet ligger som regel bland högstammade kuststockar, i frånvaro av en vågbrytare - ofta längs deras egna kant. Undvik att bygga bo i mitten av kontinuerliga krossar. Bo är belägna på ett sådant avstånd från kanten av tjocktarmen att en stark våg inte kunde förstöra dem. De flesta bon finns bland vasser, även om de ofta finns i vass, i kattmassiv eller bland översvämmade buskar. Ibland, vid gränsen till stora täta krossar, gör fågeln bo i en mycket liten lapp av vegetation eller till och med helt öppen på grunt vatten. Chomgy bygger ibland bo bredvid måsskolonier direkt på sanden under täcken av en sällsynt vass.

Båda medlemmarna i paret bygger bon tillsammans. På häckplatsen bygger paret vanligtvis flera häckplattformar, men använder bara en för att bygga boet, och parar eller vilar på de andra. Boet håller flytande eller vilar på botten av behållaren. Byggandet av ett bo tar vanligtvis från 3 till 8 dagar, ibland upp till 10-11 dagar. Under sin konstruktion lägger fågeln som regel flera starka stjälkar mellan växterna som sticker ut ur vattnet som bas. Byggnadsmaterialets sammansättning beror till stor del på den omgivande vegetationens natur. De kan servera förra årets stjälkar, löv, jordstubbar, rötter, alger. Höjden på boet är 24-49 cm, höjden på boets yta är 3-7 cm, diametern är 41-55 cm, djupet på brickan är 2,5-4 cm, diametern är 11-17 cm.

Massor av gröna växter finns ibland i facket. I bon som hittades på öppna sandstränder hittades fragment av trädgrenar i byggnadsmaterialet.

Under vikten av den inkuberande fågeln är det uppvärmda murverket ofta delvis nedsänkt i vatten. Värmen från rötande växtskräp skapar ett speciellt mikroklimat för inkuberade ägg.

Äggen i kopplingen är vanligtvis 4-5, mindre ofta 3 eller 7 (i andra regioner i Europa är det kända fynd av bon som innehåller 8 och till och med 9 ägg). Äggen är något långsträckta. Skalet utan glans, ursprungligen blåaktig i färg, är ojämnt belagt med en vit beläggning, genom vilken huvudbakgrunden visas med ojämna fläckar. I boet ligger äggen på ett vått bricka, ofta till och med halvt nedsänkt i vatten, vilket skapar speciella förutsättningar för utvecklingen av embryot. Under påverkan av fuktiga ruttnande växter i brickan får skalet en gulaktig, sedan brun och mörkbrun färg. Äggvikt 38 ​​g, längd 56 mm (53-61 mm), diameter 37 mm (34-41 mm).

Stora glöd, trots den tidiga ankomsten, som sammanfaller i tid med frigörandet av dammar från isen, börjar häcka sent och föder upp en gång om året. I allmänhet förlängs äggläggningsperioden med ungefär en månad. I vissa vattenkroppar, till följd av betydande fluktuationer i vattennivån, stark vågnedbrytning, eller av andra skäl, dör det första murverket ofta. I sådana fall resorterar fågeln till re-nesting.

Häckningsperioden i Vitryssland sträcker sig från början av maj till slutet av juli. Chomga äggläggning sker vanligtvis under första hälften av dagen, intervallet mellan äggläggningen är 1-2 dagar. Kläckning börjar med det första eller andra ägget. Inkubationstiden är 25–28 dagar. Fågeln, oroad under inkubation, täcker kopplingen med boetmaterial och dyk, flyter upp till sidan. I olika delar av kläckningsområdet är ett ägg vanligtvis odödligt.

Båda föräldrarna odlas växelvis. Kycklingar kläcks den 27-28: e kläckningsdagen, de är av stamtyp, och har knappt torkat, gå i vattnet. Kycklingar kläcks en åt gången på 1-2 dagar. Kycklingas massa uppträder under det tredje decenniet av juni - det första decenniet av juli. I vissa par klickas kycklingar under det första och andra decenniet av juni, i andra under det tredje decenniet av juli - det första decenniet av augusti. Genomsnittliga stamstorlekar med dunjackor med 1-5 kycklingar. De kläckta kycklingarna, efter att ha torkat, klättrar omedelbart på ryggen till den kläckande föräldern och gräver i fjädrarna. På samma sätt reser små kycklingar genom dammet. De gör detta även när de når hälften av en vuxen fågel. De första tio veckorna kan de inte själva få mat. Deras föräldrar matar dem först med insekter och sedan med fisk. För närvarande hörs ständigt gnuggan av kycklingar som tigger om mat från vuxna fåglar i dammet. Kycklingar simmar bra, men växer långsamt och stannar länge hos sina föräldrar. Om det finns en kyckling i rasen, återstår bara en förälder med. Om det finns fler kycklingar, delas rasen efter 1–1,5 månader, och varje förälder leder sin egen grupp.

Unga fåglar blir oberoende vid en ålder av cirka 65 dagar och först i åldern 71–79 dagar blir de helt oberoende, men de stannar tillsammans med sina föräldrar tills fåglarna lämnar. Vissa ungdomar i slutet av juli - första halvan av augusti får förmågan att flyga och börja göra migrering före migration. De börjar finnas i de reservoarerna där fåglarna inte bo. Under migrationer fortsätter de att hållas av ungar.

Efter en randig dunig dräkt (enskilda fluff kvar kvar till hösten) klädde de unga dräkten som vanligtvis liknar en vuxen men med en knappt skisserad "krage" av de occipitala fjädrarna. På sidorna av huvudet finns fortfarande brunsvart ränder, vilket ger huvudets fjäderdräkt en likhet med en dunig dräkt. Efter juvenil

smälta fåglar på sig en vinterfördräktig vintertid, som nästan inte kan skiljas från parningskläderna hos vuxna fåglar.

Byte av parningsdräkt för vintern äger rum i fåglar från juni till slutet av juli. Mölning av vuxna börjar omedelbart efter häckningsperioden, mestadels i juli, och varar till november. Svampmaskarna byts tydligen ut samtidigt. På vintern, från februari till april, ändras bara små fjädrar. Vintern fjäderdräkt ersätts av parning i slutet av övervintringen - i mars - april.

Chomgi är aktiva på dagtid. De får mat på dagen. Under avelsäsongen (nuvarande) är aktiva på natten. De migrerar också på natten. De vilar flytande, under häcksäsongen för vila använder de ofta bon kvar efter kläckning och lämnar kycklingar eller byggde ytterligare.

Huvudmaten för stora paddapinnar är fisk, främst i små storlekar (3-8 cm). I sin diet upptar fisk en mycket större del än andra typer av grisar. Under olika årstider förblir andelen fiskekonsumtion av fjäderfä alltid ganska hög. Förutom fisk fångar den vattenlevande insekter (simmare och andra buggar), amfipod kräftdjur och blötdjur. Egna små fjädrar sväljs, inte bara vuxna fåglar, men också dunkiga kycklingar som sväljer vuxna fjädrar.

Kycklingar matas med insekter och fisk. Chomga dyker, foder och simmar till kycklingarna med mat i näbnen. Dessutom samlar chomga också mat från ytan av vattnet, i ett halvt nedsänkt tillstånd, och sänker huvudet och halsen under vattnet och fångar flygande insekter i luften.

Det viktigaste sättet att få mat från paddestolar är dykning. Chomgi dyker upp till tre gånger per minut, simmar under vatten 6–25 m på 10–30 sekunder. I genomsnitt är 1 av 5 försök att fiska framgångsrikt. Om en vuxen lyckas ta tag i fodret, rusar de unga med en gniss mot sina föräldrar och försöker ta det. Kycklingar försöker också dyka.

Höstens avgång och flygning av fåglar i sydvästra Vitryssland inträffar främst i mitten av september - oktober, under några år fram till mitten av november. Som ett undantag hittas flockar av flera tiotals och till och med hundratals individer vid höstvandringen, oftare flockar med 3-5 fåglar. Under hösten anländer huvuddelen av greberna under andra halvan av september och i oktober. Vissa individer hittas senare. I Grodno-regionenvissa individer övervintrar till och med i de isfria områdena i Neman. I sydvästra Vitryssland övervintrar upp till 10–20 individer under ett antal år på icke frysande delar av Mukhavets, Western Bug-floder och behandlingsanläggningar.

Det är inte en jaktart (som andra greber) - även om de är ätliga har de en mörk färg och en obehaglig fiskig smak och lukt. Chomga skjuts ibland längs vägen när jag jagar ankor. Skadan som orsakas av att man äter stek av fisk kan verkligen kännas endast på de växande dammarna av fiskodlingar.

Chomgas viktigaste fiender under häckningsperioden är myrhäraren, skata, grå kråka, som hackar murverk. En viss del av dunjackor dör från träskmånen och stora rovfåglar, gädda. Många bon dör också av fluktuationer i vattennivån och under en stark våg. Fåglar dör i fisknät.

Under de senaste åren fortsätter emellertid, trots den höga andelen dödsfall i bon, antalet stora greber, vilket underlättas av utvidgningen av nätverket av fiskodlingar och andra konstgjorda reservoarer.

Antalet chomga i Vitryssland på 1990-talet uppskattades till 8–10 tusen avelspar. Hon förblev densamma i början av 2000-talet. Under övervintring i icke frysande behållare registreras högst 50-60 individer. Under de senaste 20 åren har antalet ökat något på grund av utbyggnaden av nätverket av fiskodlingar och andra konstgjorda reservoarer.

Den högsta ålder som är registrerad i Europa är 19 år och 3 månader.

Pin
Send
Share
Send